SAG

Gastblog Autisme en solliciteren

Autisme en solliciteren

 Zou jij dolgraag willen werken en ben je op zoek naar een baan? Dan ontkom je niet aan een sollicitatieprocedure. Vacatures bekijken, een cv opstellen en hopelijk een goede indruk maken bij een sollicitatiegesprek! Maar dat kan best even lastig zijn. Daarom geeft sollicitatieplatform CVster.nl in dit gastblog tips voor solliciteren met autisme.

 Vinden van een geschikte baan

Voor een leuke baan is het verstandig om je te verdiepen in wat goed bij je past. Wat zijn jouw kwaliteiten, en wat vind je juist lastig? Door dit voor jezelf duidelijk op een rijtje te zetten, krijg je een beter beeld van wat voor functie geschikt voor je is.

Als je eenmaal weet waar je goed in bent en waarin juist wat minder, kan je op zoek gaan naar vacatures. Kijk bijvoorbeeld op vacaturesites en zoek op jouw opleidingsniveau, werkervaring, gewenste aantal werkuren en regio. Zo krijg je een brede selectie van banen die binnen jouw kader passen.

Van hieruit kan je verder zoeken naar functies die je leuk lijken. Heb je misschien een sector waarin je graag wilt werken, zoals de financiële sector, of zelfs al een idee voor een type functie? In dat geval kan je natuurlijk meteen je zoekfilter toespitsen op je wensen.

 Cv en sollicitatiebrief opstellen

Als je eenmaal een mooie vacature hebt gevonden waar je enthousiast van wordt, is het tijd voor de volgende stap: je cv en sollicitatiebrief opstellen.

Begin met je cv: wat hierin staat kan namelijk structuur bieden aan je sollicitatiebrief. Zet je opleidingen, werkervaring en eventueel vrijwilligerswerk op een rijtje. Ook een korte beschrijving over jezelf of je competenties is vaak een mooie aanvulling om je cv mee te personaliseren.

In je sollicitatiebrief ga je verder in op waarom je solliciteert. Wat spreekt je aan aan de functie, het bedrijf en wat heb jij te bieden? Kortom: waarom moet de potentiële werkgever precies jou aannemen? Het misstaat hier niet om zowel je sterke als zwakke kanten te benoemen.

Zorg wel voor balans en ga niet enkel in op wat je moeilijk vindt. Benoemen dat je gesprekken voeren lastig vindt, kan bijvoorbeeld wel. Maar je autisme gaat natuurlijk ook samen met positieve kanten, vergeet die dus zeker niet te vermelden. Blijf hoe dan ook altijd eerlijk over wie je bent en wat je kan.

 Sollicitatiegesprek voorbereiden

Ben je uitgenodigd voor een gesprek? Gefeliciteerd! Nu komt misschien wel het spannendste stapje in het sollicitatieproces. Bereid je daarom extra goed voor. Zoek online op veelgestelde vragen bij sollicitatiegesprekken en bedenk alvast wat je zou willen antwoorden.

Onderzoek daarnaast alvast met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Kijk of je bijvoorbeeld een LinkedIn-profiel kunt vinden van diegene. Misschien heeft hij of zij zelfs een keer een interview gegeven in vakmedia?

Als je deze voorbereidingen eenmaal hebt getroffen, kan je het sollicitatiegesprek oefenen met iemand. Misschien ken je iemand die zelf weleens sollicitatiegesprekken heeft afgenomen? Diegene kan je heel goed helpen met waarop gelet wordt tijdens het gesprek. Maar ook oefenen met een van je ouders of een vriend of vriendin is al heel nuttig.

Ook kun je ervoor kiezen om een gespecialiseerde coach of trainer te zoeken die ervaring heeft met begeleiden van mensen met autisme. Hij of zij kan je goed op weg helpen.

 Zeg je dat je autisme hebt, en zo ja, wanneer?

Misschien wel een vraag die inmiddels bij je is opgekomen: vertel je nou wel of niet of je autisme hebt? Je bent niet verplicht om het te vermelden, maar het kan je juist wel helpen. In dit artikel van het AD lees je bijvoorbeeld dat mensen met autisme vaak over uitzonderlijke kwaliteiten beschikken die heel waardevol zijn in bepaalde functies.

Benoem het niet op je cv, maar bespreek het eventueel in de loop van het sollicitatiegesprek. Ook tijdens een tweede gesprek of het arbeidsvoorwaardengesprek kan je je autisme bespreken.

Benoem bijvoorbeeld kort dat je het hebt en wat dit voor je betekent. Jij bent niet je beperking en zo wil je jezelf niet profileren, maar op deze manier krijgt je toekomstige werkgever een extra goed beeld van wie je bent en wat je kan. En niet onbelangrijk: wat je nodig hebt om je werk zo goed mogelijk uit te voeren. Hier hebben jullie allebei baat bij. Op die manier weet je dat als je wordt aangenomen, dit ook echt een functie en bedrijf is waar jij in je kracht staat!

Dit gastblog is geschreven in samenwerking met het blogteam van CVster.nl.

Solverwp- WordPress Theme and Plugin

Ga naar de inhoud