SAG

Autisme & vriendschappen

Autisme & vriendschappen

Vriendschappen heb je in allerlei vormen. In deze blog neem ik jullie mee in mijn ervaring op dit gebied.

Behoefte aan sociaal contact

Als je je in autisme kunt herkennen kan het nogal een uitdaging zijn om vriendschappen aan te gaan en te behouden. Dit betekent niet dat mensen met autisme geen behoefte hebben aan sociaal contact. Ook voor hen zijn vriendschappen belangrijk. Vriendschappen geven sociale veiligheid, zelfvertrouwen met minder mentale problemen tot gevolg.

Waarom is het aangaan van vriendschappen lastiger?

Bij mensen met autisme is de ‘theory of mind’ minder ontwikkeld. Met andere woorden je hebt moeite om je in het perspectief van de ander te verplaatsen. Daarnaast zijn mensen met autisme vaak gefocust op detail en verliezen het beeld van het  (grote) geheel.

Hoe leer je nieuwe mensen kennen?

De eerste stap is mensen leren kennen en ontmoeten. Dit kan op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld bij een gedeelde hobby als hardlopen of in een café.

 

 

Er zijn ook ontmoetingsplekken en autismecafés speciaal voor mensen met autisme. In Apeldoorn heb je bijvoorbeeld Wende autismecafé. Je hebt dan een gemeenschappelijke deler, het autisme. Dit kan ervoor zorgen dat je elkaar beter begrijpt, omdat je met dezelfde uitdagingen te maken hebt.

Mijn (huidige) vrienden heb ik leren kennen via studie, sport en Wende autismecafé. Ook ben ik via een oproep gekoppeld aan een wandelmaatje. Op dat moment vond ik het heel erg moeilijk om een vriendin in de buurt te vinden met dezelfde interesses. We wandelen samen en bij slecht weer zijn we erg creatief. Het is helemaal niet erg om bij de eerste stap hulp te vragen, want het is ook enorm spannend en moeilijk. Hiervoor zijn verschillende stichtingen in regio Apeldoorn, namelijk: Stichting de Kap, Maatjes Apeldoorn.

Vriendschappen onderhouden

Vriendschappen onderhouden kan ook erg lastig zijn. Wanneer bericht je iemand, wanneer is het teveel. Hoe kom je over op de ander? Whatsapp kan handig zijn, maar kan ook nogal bot /direct overkomen. Het wordt anders geïnterpreteerd dan jij hebt bedoeld en dan heb je al miscommunicatie. Helaas overkomt mij dat ook wel eens, en dat is heel erg vervelend. De ander is dan boos, terwijl jij het zo helemaal niet hebt bedoeld. Dat zit mij dan heel erg hoog en ik wil dat dan graag oplossen, maar welke manier werkt bij diegene? Zeker als je allebei een vorm van autisme hebt kan er miscommunicatie ontstaan. De ene vorm van autisme is de ander niet en dat geldt zeker met communicatie.

Vriendschappen die eindigen

Vriendschappen kunnen ook verwateren of je groeit uit elkaar. Dit gebeurt vaak als één of beide levens (ingrijpend) veranderen. Soms komt het voor jou nogal onverwacht en begrijp je het niet. In zo’n geval loop ik tegen mijn autisme aan en wil ik duidelijkheid. Wil je nou wel/geen contact met mij? Heb ik iets verkeerd gedaan? Ik heb dan heel veel vragen. Vrienden die mij goed kennen, kan ik die duidelijkheid vragen. Bij mij is ‘ja’ altijd een ‘ja’ en een ‘nee’ altijd een ‘nee’ en dat komt bij sommige mensen bot (direct) over. Ik ben mij er door de feedback van anderen meer van bewust, maar het is ook gewoon hoe ik ben. Een vage ja of nee kan ik niets mee, dat is niet duidelijk voor mij.

Zo spreek ik bij de supermarkt ook wel eens bekenden. Ze zeggen dan “ik app je nog of we moeten binnenkort is gezellig theedrinken”. Uiteindelijk hoor je niets van ze. Dan vraag ik mij af of dit vanuit beleefdheid komt en sociaal wenselijk gedrag is.  Waarom zeggen ze het, maar doen ze het niet? Dat is toch pas raar? Tsja, zo ben ik continue bezig hoe het nu bedoeld wordt. En ja, dat kan doodvermoeiend zijn.

 

Solverwp- WordPress Theme and Plugin

Ga naar de inhoud