SAG

Autisme en vakantie

In deze blog neem ik je mee in mij vakantie/reis ervaringen. Vakantie gaat gepaard met (veel) prikkels, onvoorspelbaarheid en lege momenten.

Als kind moest ik altijd erg schakelen van school naar vakantie en andersom. Ik kon in de eerste week na de vakantie erg uit mijn doen zijn, erg prikkelbaar. Nu ik mijzelf daar beter in heb leren kennen weet ik beter wat ik nodig heb om de vakantieperiode goed door te komen en er ook dusdanig van te kunnen genieten. Mooie natuur, cultuur en allerlei moois zien maakt het voor mij helemaal geweldig!

Zo heb ik prachtige reizen gemaakt. De ene reis was een georganiseerde groepsreis, de ander helemaal zelf gepland. Geplande reizen hebben als voordeel dat in principe alles geregeld is en je hebt een reisbegeleider die vaak de taal spreekt van het land. Nadeel vond ik dat er eigenlijk te weinig ‘rust dagen’ in zaten. Qua energie kon ik het niet volhouden. Dus ik moest kiezen of een activiteit met iets bezichtigen of eten met de groep. Als ik bijvoorbeeld mee ging met de activiteit koos ik ervoor om daarna te eten op de hotelkamer.

Bij het zelf plannen van de reis kun je zelf rustdagen inlassen, net zoveel wat jij nodig hebt. Je kunt je goed voorbereiden door vooraf op te zoeken welk huisje/hotel je naar toe gaat en welke plaatsen je aan doet, wat de gebruiken zijn etcetera. Ook keek ik vaak Youtube filmpjes om mij voor te bereiden op de verre reizen. Bijvoorbeeld: wat kunnen we bezichtigen in Hanoi (Vietnam), wat kan ik qua verkeer verwachten, qua cultuur etc. Mijn vriend heeft die behoefte niet, dus ik kijk dat voor mezelf als voorbereiding op de reis. Dit stelt mij gerust, omdat ik dan een beetje weet wat ik kan verwachten en zo minder stress ervaar.

In het vliegtuig zijn mijn noice-cancelling koptelefoon of oordoppen echt een uitkomst. Ga je met de auto, houdt er dan rekening mee dat er files en vertragingen kunnen zijn door werkzaamheden aan de weg. Probeer als het lukt de reis zelf ook al als vakantie te zien en maak het gezellig met stoppen onderweg bij een gezellige picknick plaats in de natuur. Ik kan echt genieten als we een mooi plekje hebben gevonden, met bijvoorbeeld een prachtig uitzicht over de heide.

Er zijn ook organisaties die aangepaste vakanties, autismevriendelijke vakanties aanbieden. Zo weet ik dat Flow Reizen vakanties aanbiedt voor mensen met onder andere autisme. Voordeel is dat er dan een begeleider mee gaat per circa 5 deelnemers. Zelf ben ik nooit met Flow Reizen op vakantie geweest.

Als je thuis blijft heb je veel lege momenten, je structuur van de week is helemaal weg. Als het jouw helpt kun je op dezelfde tijden blijven eten, dit geldt ook voor de tijd dat je gaat slapen. Wie zegt dat je in vakantie laat naar bed moet? Niemand, toch? Dus als jij je prettig voelt om op tijd te gaan slapen, doe dat vooral. Degene met wie je samenwoont heeft er ook niks aan als jij helemaal uit je doen bent. Plan uitstapjes in waar jij blij van wordt. En houd rekening mee dat je daarna rust inplant. Ook leuke dingen kunnen ongemerkt veel prikkels geven.

Solverwp- WordPress Theme and Plugin

Ga naar de inhoud