SAG

Blog: autisme en slapen

Veel mensen met autisme hebben ervaring met slecht inslapen en/of doorslapen, vroeg wakker worden. Daarom schrijf ik deze blog over autisme en slapen.

Als je regelmatig slecht slaapt dan kan dat grote invloed hebben op je dagelijkse leven. Het kan leiden tot allerlei vervelende klachten, zoals: vermoeidheid, snel geïrriteerd zijn, minder productief zijn en depressies. In combinatie met autisme kan het symptomen van angst en emotionele stress en gedragsproblemen verergeren. Dat wil je natuurlijk niet.

Waarom hebben veel mensen met autisme slaapproblemen?

Bij mensen met autisme speelt overprikkeling een belangrijke rol. Door een vol hoofd blijven hersenen actief. Zo krijgen ze weinig tot geen rust. Vaak is de stressgevoeligheid de belangrijkste oorzaak. Het is altijd goed om je slaapproblemen met je behandelaar of huisarts te bespreken en te kijken naar de mogelijkheden.

Wat helpt bij beter slapen?

Het is per persoon verschillend wat helpt bij beter slapen. De onderstaande tips kunnen voor jouw helpend zijn, maar kunnen net zo goed weinig tot geen effect hebben. Zo heb ik zelf van alles geprobeerd om mijn slaap te verbeteren.

Tips/hulpmiddelen:

  • Een dagboek bijhouden. Waardoor je hoofd niet in bed nog bezig is met de dag verwerken. Ik kon anders nog uren bezig zijn met alles wat die dag was gebeurd of wat ik allemaal nog moest doen. Nu schrijf ik dat op en dat geeft mij rust.
  • Opschrijven waarvoor je dankbaar bent en/of wat je goed hebt gedaan. Dit kunnen al simpele dingen zijn, zoals: een vriend die een kopje thee voor je maakt. Het is goed dat je de was hebt opgevouwen. Begin met kleine dingen.
  • Mindfulness of Yoga Nidra beoefenen voor het slapen gaan. Annelies Spek heeft een boek geschreven over mindfulness en autisme. Kijk wat bij jouw past. Er zijn diverse gratis apps, bijvoorbeeld: Insight Timer.
  • Een slaapmasker met Bluetooth waarmee je rustgevende muziek kan luisteren en zo inslaap kan vallen. Zo heeft je partner geen last van je als jij muziek wil luisteren om in slaap te kunnen vallen. En het masker is ook nog verduisterend.
  • Een verzwaringsdeken, het extra gewicht zorgt voor diepe druk stimulatie, waardoor je je geborgen en veilig voelt. Zelf vind ik het heel erg prettig, als ik veel stress heb zorgt de lichte druk van de deken ervoor dat mijn zenuwen meer kunnen ontspannen.
  • Een slaaprobot is een zachte knuffelbare robot die de adembewegingen stimuleert. Met als doel dat je makkelijker in slaap valt.
  • Een Moonbird is een ademhalingstoestel dat uitzet en krimpt als een ballon die opblaast in je hand. Je stemt je ademhaling af op het ritme van moonbird. Dit triggert de natuurlijke ontspanningsreactie van je lichaam, waardoor je makkelijker in slaap valt.

Solverwp- WordPress Theme and Plugin

Ga naar de inhoud