SAG

Terugblik SAG-themabijeenkomst Autisme en Trauma 26 september 2024

SAG | Op donderdagmiddag 26 september kwamen we met 35 netwerkpartners van het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG) samen voor een inspirerende themabijeenkomst over ‘Autisme en trauma’. Tijdens deze bijeenkomst stond kennisdeling en ervaringsuitwisseling centraal.

Abbie Wijnmaalen, orthopedagoog en GZ-psycholoog bij het dr. Leo Kannerhuis gaf op heldere wijze informatie over trauma bij autisme. Zij vroeg in het bijzonder aandacht voor het verhoogde risico dat mensen met autisme lopen bij het ontwikkelen van traumaklachten, evenals voor de zogenaamde ‘kleine trauma’s’ die bij hen kunnen leiden tot Posttraumatische Stressstoornis (PTSS).

Praktijkvoorbeelden van Abbie en de aanwezigen maakten de theoretische inzichten concreet en herkenbaar, bijvoorbeeld dat mensen met autisme in contact met anderen vaker ‘kleine beschadigingen’ oplopen.

Een indrukwekkend onderdeel van de bijeenkomst was de bijdrage van Ilse van der Velden, ervaringsdeskundige. Ilse deelde op openhartige wijze haar persoonlijke levensverhaal, waarbij ze niet alleen sprak over haar ervaringen rondom autisme en trauma, maar ook concrete tips en handvatten gaf aan de aanwezigen. Haar woorden hadden veel impact en zoals een aanwezige het verwoordde: “ik ben er stil van”.

Na afloop maakten velen gebruik van de gelegenheid om na te praten en hun indrukken en ervaringen met de sprekers en elkaar te delen.

We kijken terug op een waardevolle en leerzame bijeenkomst! Een groot dankjewel aan Abbie en Ilse en aan MEE Gelderse Poort voor het beschikbaar stellen van de locatie.

Over Abbie | Abbie Wijnmaalen is orthopedagoog en GZ psychoog bij het dr. Leo Kannerhuis, waar zij sinds 13 jaar werkzaam is. Zij biedt behandeling op het gebied van trauma en heeft ruime ervaring met onder meer EMDR en schematherapie.

Over Ilse | Ilse van der Velde (1996, pseudoniem van Ilse van der Velden) wilde vroeger vulkaanwachter worden, maar toen dat beroep niet bleek te bestaan, werd ze schrijver en spreker. Ze groeide op in Kaatsheuvel, dichtbij de Efteling, waar haar liefde voor het vertellen van verhalen ontstaan is. Naast de lezingen die ze geeft over trauma en autisme schrijft ze momenteel aan haar debuutroman voor jongvolwassenen, die gaat over liefde wanneer het niet spontaan, direct of onvoorwaardelijk is.

Solverwp- WordPress Theme and Plugin

Ga naar de inhoud